Pánik

Mi okozza a pánikot?

Ha az ember veszélyesnek minősít egy helyzetet és azt aktivitással nem tudja kontrollálni, vészreakcióval válaszol.

Mi történik ilyenkor a szervezetben?

Az alkalmazkodás keretében ilyenkor felgyorsul a légzés és száj­szárazság, verejtékezés, hőhullámok, zsibbadás, szaporább szívverés valamint emelkedett vérnyomás jön létre. A vázizomzat spazmusára izomfeszülések, izomgörcsök - melyek különösképp a bordaközi izmok fájdalmát (kardiofóbia) okozhatják - alakulhatnak ki.

Pszichésen bizonytalanság, szorongás, halálfélelem, kontrollvesztés, a realitás érzék elvesztése és a megőrüléstől való félelem kerülhetnek felszínre főbb tünetekként. A pánik egy irracionális félelem, nem akarjuk, sokszor hívatlanul csak úgy jön! Ránktör!

Pszichoterápiával megszelidíthető!

Tudva-tudattalanul lelki dolgok vannak a hátterében. Minnél előbb ismerjük fel, annál hatékonyabb a kilépés a hátrányos helyzetből. Amennyiben a vészreakciót épp a szorongás tüneteinek katasztrófa minősítése váltja ki, önsorsrontó kör alakulhat ki, mely gyorsan vezethet tanult elkerülő viselkedéshez. Beszűkül az élettér, a gúzsbakötöttséggel bezárul az élet (agorafóbia, klausztrofóbia alakulhat ki). Ne szenvedjen, kérjen segítséget.

Javasolt módszerek:

  • kognitív- és viselkedésterápia
  • asszertív tréning
  • hipnózis
  • KIP
  • NLP
  • relaxációs technikák

„Meg kell ismernünk önma­gunkat, mégha nem segít is hozzá bennünket az igazság megtalálásához, legalább arra jó, hogy rendet teremtsünk az életünkben, márpedig ennél nincsen helyesebb dolog.” (Pascal)